onsdag 4. juli 2012

Jesus går på vannet (Mark 6,45-52)

"Men i det samme talte Jesus til dem og sa: «Vær ved godt mot! Det er jeg, vær ikke redde!»" (v. 50)
Etter underet der Jesus mettet 5000, var folket klare til å krone ham til konge fordi han oppfylte en messiansk profeti. For å hindre dette sendte Jesus disiplene ut på sjøen. Selv gikk han opp i fjellet for å be alene.

Etter en stund gikk Jesus ut på vannet til disiplene. De slet i motvind både bokstavelig og i overført betydning. Deres mester nektet å samarbeide. Plutselig så de et gjenferd gå over vannet. De skrek høyt.

Men Jesus sa: Vær ved godt mot! Det er jeg, vær ikke redde!

Ordvalget er ikke tilfeldig. "Jeg er" er navnet på Herren og mye brukt i det gamle testamentet. Jesus brukte det mye om seg selv. Jesus bekrefter at han er Menneskesønnen samtidig som han er den de kjenner, ikke et gjenferd.

Noen ganger stormer det rundt deg og meg. Vi sliter i motvind og kommer ingen vei. Ber vi Jesus ombord i båten? Eller er vi for opptatt av vinden, bølgene og redselen vår til at vi får øye på ham?

5 kommentarer:

 1. Det er en interessant tanke, at Jesus også her bruger det hebræiske ord Jahveh (eller hvilke vokaler som nu end måtte høre til!) som disciplene kendte så godt fra Skriften, hvor det var det almindelige navn på Gud.
  Tydeligst kommer det vel frem der hvor de skriftkloge spør Jesus, hvem han er, og han svarer med de noget overlegne og mærkelige ord i vore nordiske versioner: "Jeg er den, jer er."
  På engelsk bliver det lidt tydeligere: "I am the I am."
  Og på hebræisk har han sagt: Jahveh Jahveh."
  Kunne han på en tydeligere måde have sagt, at han var den Gud som Israelitterne havde tilbedt i hele det gamle testamentes tid?

  SvarSlett
  Svar
  1. Egentlig ikke så merkelig at de Skriftlærde ble hissige over et slikt svar, men jeg synes det er et flott og svært tydelig svar. :-)

   "Jeg er" er et merkelig "navn" for oss, men det ligger mye i det. "Jeg er" blir ikke til og heller ikke borte, men er.

   Da Moses spurte hvem han skulle si hadde sendt ham, fikk han svaret "Jeg er har sendt deg." Navnet binder på en måte det gamle og det nye testamente sammen.

   Slett
 2. jesus gikk på vannet

  SvarSlett
 3. er de sant at jesus gikk på vannet

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har valgt å tro at det også er sant, men jeg kan selvsagt ikke bevise det.

   Slett